Achtergrond van de Intocht van Sinterklaas in Nijmegen

 

De Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen bestaat sinds 1985. Daarvoor bestond de organisatie uit winkeliers die samen het Comité Intocht Sint Nicolaas vormden. Deze organisatie loopt terug tot het begin van de vorige eeuw.

Oude Sinten en Intochten

We hebben een traditie van mooie intochten in Nijmegen. In het archief van De Gelderlander is  een verslag te lezen van een intocht uit 1910.

De oudste Nijmeegse sint op beeld is in het regionaal archief te vinden. Daar is een foto van de intocht uit 1930.

Van wat later zijn de verhalen over een later erg beroemde Stadssint Godfried Bomans. Hij studeerde eind jaren 30 in Nijmegen.  Uit 1941 komt de volgende anekdote;

Bomans heeft wederom de mijter aangetrokken en maakt zich in Lent op voor de intocht in Nijmegen.

Na aanvankelijke problemen om het paard te bestijgen, kan de goedheiligman alsnog vertrekken richting stad, in het gevolg van twaalf Zwarte Pieten. ‘Deze schudden hun zakken vol snoep onderweg echter zo snel en gul uit, dat er al spoedig geen pepernoot meer te strooien overblijft. De kinderschaar mort.’ Godfried ziet de onvrede en zint op een list. Hij leidt de schare kinderen naar het Corpsgebouw en bestijgt onder luid gejoel het balkon. Na de menigte tot bedaren te hebben gebracht, spreekt de goedheiligman de kinderen toe: ‘Luister goed. Krachtens mijn bisschoppelijke waardigheid geef ik jullie morgen allemaal vrij.
Dit leidde tot grote hilariteit en blijdschap onder de kinderen. Ouders en leraren daarentegen zijn des duivels over deze logistieke lichtzinnigheid. Maar aan de uitspraak van de Sint valt nu eenmaal niet te tornen.

 

Nijmeegse Sinten gaan vaak lang mee. Veel Nijmegenaren van nu zullen zich wel Sint Jan herinneren. Bij zijn afscheid in 1992 was hij ruim 25 jaar Sint in Nijmegen

foto

 

Van 1993 tot 2004 was Sint Theo de stadssint

foto

Van 2004 tot 2007 hadden we Sint Ed

Sinds 2008 hebben we Sint Jos. Jos is de zoon van  Sint Jan.

Verhalen bij de intocht

We proberen ieder jaar weer iets te doen met het verhaal van Sinterklaas. Het thema halen we uit de actualiteit of is meer algemeen. Voorbije intochten hebben we het volgende gedaan.

2017 : Sint en Piet spelen een spelletje
Natuurlijk weet Praatjespiet wel dat hij wat eerder naar de Waalkade gaat om te kijken of alles in orde is, maar als er vijf spelletjes liggen, dan gaat hij daar helemaal in op. Als Sinterklaas is aangekomen is Praatjespiet nog steeds aan het spelen. De Sint vindt het niet erg. Hij houdt ook wel van spelletjes. En voor de kinderen is weer duidelijk dat samen een spelletje spelen, met je gezin of met je vrienden, ook leuk kan zijn.

2016 : Sint + Piet  = Feest
In Nijmegen wapperen de vlaggen. Het is al het hele jaar Feest in Nijmegen. De Giro kwam door Nijmegen en de 100e vierdaagse werd gehouden. Sinterklaas wil hier natuurlijk niet bij achterblijven, want Sint + Piet = Feest. Dit motto is voor alle kinderen duidelijk en het zou eigenlijk voor iedereen duidelijk moeten zijn. Daarom was het goed om dit ook bij de aankomst van de Sint nog maar een keer goed te vertellen en te laten zien.

2015 : kleurrijk sinterklaasfeest. Met een knipoog naar de landelijke discussie hebben we veel met kleuren gedaan. Diederik Grootjans maakte een kleurplaat en een grote krijttekening die scholieren van de Lanteerne mochten inkleuren.

2014 : Liever sporten dan gamen. Sinterklaas heeft dit jaar een vraag aan de kinderen. Op de verlanglijstjes ziet hij veel mooie spellen die op de computer kunnen worden gespeeld. Leuk natuurlijk, maar vroeger deelde Sinterklaas ook vaak sportkleding en ballen uit aan de kinderen. Sinterklaas vindt dat fijn. Het is goed als kinderen lekker bewegen. Om het sporten te bevorderen heeft Sinterklaas alvast ballen meegenomen die hij uitdeelt op de Waalkade en in de optocht. Met hulp van Bikkel en de junioren van NEC werd het een zeer geslaagde intocht.